Info comuna

Info primarie

Documente publice

Servicii

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Informatii utile

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

Acte necesare

PREZENTARE
Comuna Starchiojd este situată în partea de N-NE a judetului Prahova, la o distanţă de 51 km de reşedinţa municipiului Ploieşti şi 25 km de oraşul Vălenii de Munte, fiind limitrofă cu judeţele Buzău şi Braşov şi este formată din satele Starchiojd, Valea Anei, Rotarea, Brădet, Gresia şi Zmeuret.
Situată între localitatile Chiojdu şi Cătina pe latura  la E-NE, la vest comunele Bătrâni şi Ceraşu, comuna Poseşti pe latura de Sud  avand o suprafata de 83,04 Km2 ceea ce reprezinta 0,017 % din suprafata judetului Prahova  şi o populatie de 4.323 locuitori reprezentand aproximativ 0,5 % din populatia judetului Prahova cu o densitate de 175 locuitori pe Km2.
Varietatea si frumusetea formelor de relief, ca si bogatia pamantului, a apelor si padurilor sunt strans legate de existenta muntilor Zmeurat (1136 m) si Calugarul, de muchia Jaristei si a Stejerului, in nord, de dealurile Bradetului, muchia Chiojdului, a Zambrarului (681 m) si Romei, la est, de dealurile Serbaneasa si Macrea, in vest, si de mica dar productiva tarina din sud, numita Tarna Suguleasca.
Starchiojd este menţionat în lucrarea âMarele dicționar geografic al Românieiâ, alcătuită și neprelucrată după dicționarele parțiale pe județe (București, 1898-1902, 5 volume), lucrare realizată de George Ioan Lahovari, C. I. Brătianu și Grigore Tocilescu.
Nicolae Iorga pomeneşte comuna Starchiojd în cartea sa âRomânia â cum era până în 1918â ca fiind un loc unde pe o stâncă aproape inaccesibilă, se păstrează o inscripţie rară, în care âse pomenesc tătariiâ.
Profesor academician Constantin C. Giurescu, a participat la sărbătorirea a 550 de ani de existenţă documentară a comunei Starchiojd în anul 1968 și spunea printre altele cu această ocazie: âO istorie completă şi veridică a poporului român va putea fi scrisă numai atunci când o localitate îşi va avea scrisă monografia saâ.
âStarchiojd moştenire culturalăâ Locuire, ocupaţii, meșteșuguri â partea I şi Sărbători, obiceiuri, repertoriu folcloric, tradiţii locale reprezentative â Partea a II a de Ioana Ruxandra Fruntelată şi Cristian Muşa.
Starchiojd Moştenirea culturală (Partea întâi) Locuire, ocupaţii, meşteşuguri

Majoritatea locuitorilor sunt moșneni; în 1894 s-au împroprietărit după legea din 1864, pe imobile unora dintre moșneni şi ale boierilor Macovei. EI poseda 100 cai, 80 iepe, 462 boi, 658 vaci, 16 bivoli, 876 capre, 1870 oi şi 638 porci; 200 stupi cu albine.
E udata de garlele: Siriul- Mare, Siriul-Mic, Siriasul, Biscafara- Caie, Chiojdului, Bradetului
şi Batrineanca; de Valea Anei şi Rotari şi de izvoarele: Vina, Cocosul, Palalogi, Condri,
Tisa, Zmeuratul, Banului, Gresia, Blidari, Micului, Calului, Benii, Rasca

17.08.2007

singeru.infoprimarie.ro posesti.infoprimarie.ro starchiojd.infoprimarie.ro www.primariacalvini.ro nereju.infoprimarie.ro www.primariavulpeni.ro